shape1 shape2 shape3

CEVA Station Metal Walkways

  • Competition
  • Project
  • Execution
  • Construction

Five railway stations are being built in the city of Geneva on the new Cornavin – Eaux - Vives – Annemasse (CEVA) transnational railway line that will connect Geneva’s Cornavin railway station in Switzerland to the Annemasse station in France.

The buildings of the five stations are being built according to the same architectural design to create a strong image. This design is based on large 5.40 m (18 ft.) x 2.70 m (9 ft.) glass bricks that are supported by a steel framework and spaced 5.40 m (18 ft.) apart. The glass bricks were used as wall, roof and floor elements. Since the steel frame is the same thickness as the glass bricks, its visual impact is reduced.

The pedestrian bridges of the Carouge-Bachet, Champel-Hôpital stops and Geneva’s Eaux-Vives station have spans of between 16 m (52 ft.) and 19 m (62 ft.) and a width of 5.40 m (18 ft.). The main girders are compound-welded 122 mm (5 in.) wide boxes having a static height varying between 1 m (3 ft.) and 1.20 m (4 ft.). A secondary structure made up of box girders placed 2.70 m (9 ft.) apart supports the glass floor bricks, giving it horizontal stability against wind.

A structural analysis was performed using 3D finite element models. Dynamic calculations were used to assess sensitivity to earthquakes, wind and dynamic vibration generated by pedestrians. Since the steel framework supports the glass bricks, deformations are critical. The wind can particularly stress the cantilever and wall elements.

Aesthetics were a consideration for the design of the steel profile assemblies.

Share

Project team

Map Localisation

Genève (GE)

Discover our other achievements