shape1 shape2 shape3

Vacheron Constantin Museum and Boutique

  • Competition
  • Project
  • Execution
  • Construction

The Vacheron Constantin museum and boutique project created a large space in a seventeenth-century building and required the removal of several load-bearing stone walls.

In order to create the most interesting space for the shop and the museum, the design was developed in close collaboration with the architect to define the walls that could be removed while maintaining the offices above in operation.

A steel framework was slid underneath the load-bearing walls following demolition steps to support their loads. The transfer of loads from the walls to the steel support was achieved by inserting flat jacks between the steel support and the walls. Once the jacks were in place, the jacks were pressurized to compensate for the deflection of the steel structure until loads were fully transferred. At the end of the operations, the jacks remained in place and were injected with cement grout.

The floor of the vault room was reinforced by pouring a concrete slab on the wooden floor to create a wood-concrete composite slab.

The floor supporting the “Compactus” type archiving system required building a double steel-frame floor suspended from an overhead steel structure.

Share

Project team

Stefan Nydegger

Associate - Project Manager - Construction works supervision and management - Civil Engineer

Map Localisation

Genève (GE)

Discover our other achievements